Без категория

Защо се кандидатирам за общински съветник

Включвам се в кампанията за общински съветници в София, воден от разбирането, че искам да помогна градът, в който съм роден и в който живея повече от 40 години, да стане едно по-добро място за всички негови жители и гости. Връзката ми със София е изключително силна. Като дете съм играл в нейните паркове. Карал съм колело по улиците й, когато все още нямаше толкова много автомобили. Бил съм стотици пъти на Витоша – пеша, с лифт, със ски и с автомобил. Учил съм в софийските училища и университети. Научил съм се да плувам в минералните басейни на Централните бани. В този град започнах първите си стъпки в бизнеса и до днес съществена част от клиентите ми са в София. Моите деца също са родени и растат в нашия град. Тук изградихме първото си собствено жилище. И през всичките тези години съм виждал, както хубавите страни, така и многото проблеми на нашата столица. От проблемния градски транспорт, през разбитите улици и тротоари, до неподдържаните сгради и градски пространства. Дълги години смятах, че общината ще си свърши работата и без допълнително подканяне, но установих, че това няма да се получи. Затова от 2015та започнах редовно да подавам сигнали за забелязани нередности в квартала ми. Започнах и да присъствам на обсъжданията на столичния бюджет, за да се запозная с начина на съставянето и приемането му. Но с годините установих, че сам човек не може да постигне много. Затова след избирането ми за член на Националния съвет на ДА България основен фокус за мен стана местната политика в София. Активно се включих в кампанията за спиране на строежа на инсинератор за отпадъците. Заедно с Иван Лалев и Симеон Ставрев създадохме страницата за анализ на бюджета на Столична община и на общинските дружества. Част съм от групата, която подготвя програмата за управление на града ни. И считам, че следващата крачка ще бъде да продължим дейността на създадения екип вече и в Столичен общински съвет.

Мисля, че съм подготвен за предизвикателствата, защото вече 4 години последователно изучавам много различни аспекти от работата на общинския съвет. Детайлно съм запознат със структурата и изпълнението на общинския бюджет. Анализирал съм дейността на общинските дружества. Разучавал съм общинските наредби. Прегледал съм и немалка част от стратегическите документи на Столична община. Присъствал съм и съм участвал в много обществени обсъждания и познавам мненията на различните заинтересувани групи. Имам качества, с които мога да бъда полезен и като политик, и като експерт, а именно:

 • силни аналитични способности;
 • умение да разбирам финансови данни;
 • умение и опит в събиране на информация от различни източници;
 • способност да изслушвам и да разбирам другите;
 • умереност и запазване на спокойствие дори и при напрегнати ситуации.

Мои цели, ако бъда издигнат като кандидат и избран за общински съветник ще бъдат:

 • по-добро управление на парите на София;
 • прозрачна, електронна и ефективна администрация;
 • даване на приоритет на хората пред автомобилите;
 • пълноценно използване на потенциала на минералните извори и на планините, заобикалящи града.

Дълбоко вярвам в екипната работа и затова:

 • ще подпомагам колегите си в областите, където имам нужната експертиза;
 • ще разчитам на мнението им в техните сфери на компетентност;
 • ще се съобразявам с взетите решения в групата в СОС, освен в случаите, когато противоречат на принципите на Демократична България или на базовите принципи на правото. В случаите, когато имам разногласия с групата първо ще ги обсъдя вътрешно, и ако не могат да бъдат изгладени, ще подам оставка като общински съветник.

Благодарение на дългогодишните ми усилия в бизнеса и квалифицираните позиции, на които работи съпругата ми, семейството ми е достатъчно добре материално осигурено, което ми дава нужната независимост, за да мога да отстоявам принципите, в които вярвам.

На базата на всичко изброено, смятам че мога да допринеса в изборната кампания и бъдещото управление на София като човек с натрупан опит, със сериозен набор от знания, доказал че е готов да работи за доброто на общността и да помага на другите, и който няма натрупани политически негативи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *